-AA+A
Recent, conjudeţeanul nostru dr. Augustin Ostace a publicat volumul „Britishologicum”, la „Charmides Publishing House”, ceea ce ar însemna Editura „Charmides” din Bistriţa. Este doar una dintre cărţile autorului, călător prin lumi - după Feldru, unde a profesat ca stomatolog, a locuit în Statele Unite, înainte de 1989, a revenit în ţară după „evenimente” şi de mai bine de cincisprezece ani trăieşte şi lucrează, scrie în Germania, a doua sa patrie. Spirit cosmopolit, dr. Ostace cunoaşte mai multe limbi străine de circulaţie internaţională, conjudeţeanul nostru a publicat literatură în engleză şi română, apoi s-a orientat spre discipline ca Dreptul Uniunii Europene, politologie şi futurologie, autorul abordând domenii de graniţă, fiind deloc comod de însoţit în gândurile sale.
„Britishologicum” este o carte în limba engleză, în care pe parcursul a 135 de pagini autorul realizează, pe baza unei ample bibliografii, o „densă” privire, ca raza de laser, a Albionului, plecând de la istoria geologică a insulei, trecând prin aşezarea geografică, populaţie, cultură, dezvoltare, venind până în zilele noastre şi scrutând viitorul apropiat. Având o formaţie ştiinţifică în care intră setul de discipline cu care operează domeniul medical, Ostace se simte „comod” în discipline ca antropologie, filosofie, psihologie, geopolitică, istorie, marea sa ispită fiind aşezarea laolaltă a tuturor cunoştinţelor despre Britania şi interpretarea în cheie proprie a ceea ce trăieşte în prezent lumea din insulă.
Asemeni unei figuri renascentiste ce doreşte a fi în intenţii, Ostace vizează sinteze, cel mai adesea pesimiste, privind Europa, apropiate de celebra carte de la începutul secolului al XX-lea „Sfârşitul Europei”, după care au mai apărut şi alte titluri pe aceeaşi idee, iar în timpul crizei se cunoaşte o opulenţă de variante ale aceleaşi cărţi şi idei.
Ostace est