Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas care a preluat la începutul acestui an clădirea de birouri Cathedral Plaza, de lângă Catedrala Sfântul Iosif din centrul Bucureştiului, continuă războiul împotriva demersurilor Arhiepiscopiei Romano-Catolice (ARCB) care cere în continuare demolarea imobilului.
Papalekas a cumpărat clădirea de birouri de la Eyal Ofer, considerat cel mai bogat israelian, după ce ani de zile Ofer a încercat să introducă proprietatea în circuitul comercial.
„Millennium Building Development subliniază că avem de-a face cu un conflict de vecinătate generat de schimbarea poziţiei ARCB pe fondul, se pare, al unor neînţelegeri cu vechii proprietari ai Millennium Building Development, neînţelegeri pe care noii proprietari doresc să le soluţioneze pe cale amiabilă“, se arată într-un comunicat al proprietarului clădirii.
Potrivit acestuia, demolarea ar aduce bucureştenilor daune directe de peste 70 milioane de euro, reprezentând atât costurile operaţiunii, cât şi daunele pe care Primăria Municipiului Bucureşti va trebui să le plătească proprietarului.
De cealaltă parte a baricadei, reprezentanţii ARCB, susţin că situaţia clădirii Cathedral Plaza nu poate fi rezolvată amiabil. „Există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă de demolare a acestei construcţii ilegale şi periculoase. Hotărârea judecătorească este lege, iar legea trebuie respectată şi pusă în aplicare nicidecum tergiversată sub pretextul «intenţiilor amiabile»“, afirmă oficialii arhiepiscopiei.
Potrivit acestora, demolarea nu ar aduce daune de 70 de milioane de euro bucureştenilor, pentru că demersul trebuie susţinut din banii celor care au construit ilegal. „Primăria nu are nimic de plătit proprietarilor. La Dâmboviţa, Suceava şi la CEDO precum şi la alte tribunale din ţară, s-a stabilit foarte clar ilegalitatea clădiri