Oamenii aleg de cele mai multe ori produse alimentare ieftine, care de obicei sunt pline de E-uri cancerigene, pentru că nu îşi permit să cumpere marfă de calitate. În general, sunt atenţi la data de expirare a produselor şi mai puţin la compoziţie.
Doi din trei români nu îşi permit să cumpere hrană sănătoasă, chiar dacă sunt conştienţi că trebuie să fie atenţi la ceea ce consumă. Când vine vorba despre preferinţele alimentare, părerile sunt împărţite. Am întrebat craiovenii cât de atenţi sunt atunci când îşi aleg mâncarea, iar majoritatea spun că, deşi sunt conştienţi de consecinţe, veniturile prea mici îi determină să cumpere mâncare nesănătoasă. Termenul de valabilitate şi mirosul sunt printre cele mai importante aspecte verificate de craioveni înainte de a cumpăra un produs alimentar.
Se spune că suntem ceea ce mâncăm. E un adevăr dovedit de statistici. Aproximativ 70% dintre bolile românilor sunt provocate de alimente şi modul de hrănire. „Din păcate, cheltuim mai mult pentru tratamentul bolilor care apar din cauza alimentaţiei. Ar trebui să fim mult mai atenţi la ceea ce mâncăm, dar salariile mici nu ne permit să alegem alimente de calitate, care sunt mai scumpe. Ar trebui să cumpăr în loc de o bară de parizer câteva felii de şuncă de curcan, dar dacă am trei copii acasă care aşteaptă să le pun masa nu îmi permit să cumpăr puţin şi bun“, spune Mioara Vicu.
Faptul că ingredientele sunt scrise cu litere foarte mici pe ambalajul alimentelor este un alt motiv pentru care oamenii nu citesc etichetele. Marieta Bojincă spune că nu citeşte etichetele produselor pe care le cumpără deoarece: „Nu văd să le citesc pentru că sunt scrise cu litere mici şi îngrămădite. În plus, nici nu ştiu toate E-urile care fac rău organismului“, declară femeia, care îşi alege alimentele în funcţie de preţ.
Românii cumpără mâncare la întâmplare pentru că nu au