Inspecţia Muncii a desfăşurat recent, la Sibiu, la Universitatea „Lucian Blaga”, conferinţa jubiliară cu ocazia împlinirii a zece ani de implicare în acţiuni dedicate Săptămânii Europene pentru Securitatea şi Sănătatea în Muncă.
Campania a avut ca obiectiv sprijinirea angajatorilor, lucrătorilor, reprezentanţii acestora şi a altor factori implicaţi din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în demersul de evaluare şi de reducere a riscurilor profesionale de la locurile de muncă. Conferinţa a inclus prezentări de lucrări în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă ale experţilor români şi străini, schimburi de bune practici în efectuarea controalelor cu asigurarea unor condiţii de muncă la standarde europene, acţiuni care să permită dialogul şi schimbul de experienţă dintre participanţi.
Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt, inspector şef Cristian Ungureanu, a declarat pentru Gazeta Nouă că instituţia olteană s-a prezentat la acest eveniment cu o lucrare legată de îmbunătăţirea securităţii munii, dar şi conştientizarea şi reducerea comportamentelor riscante.
„La această conferinţă s-au prezentat lucrări de la toate inspectoratele teritoriale de muncă din ţară precum şi lucrări ale unor autori din Danemarca, Italia, Germania, Belgia şi Republica Moldova. Lucrarea prezentată de noi a fost selectată dintr-un număr de 160 şi a fost foarte apreciată, urmând ca modelul propus să fie implementat de toate ITM-urile din ţară în baza unor programe pilot”, a declarat Cristian Ungureanu.
La nivel european, în fiecare an, peste 5.500 persoane îşi pierd viaţa în urma producerii unor accidente de muncă, iar alte 159.000 mor ca urmare a unor boli profesionale. În judeţul nostru, de la începutul acestui an, 5 persoane si-au pierdut viaţa in accidente de muncă, iar alte 34 au rămas cu invaliditate sau incapacitate de muncă.