Implementarea tehnologiei de iluminat cu LED presupune costuri iniţiale semnificative, dar care pot fi recuperate în circa doi ani prin scăderea facturilor la energie electrică.
„Am făcut un studiu la nivelul iluminatului public din satele, comunele şi oraşele unui judeţ din România şi conform acestui studiu s-ar realiza pe durata de viaţă de 50.000 de ore, cât este cea a unei instalaţii de iluminat cu LED, adică echivalentul a 12 ani pentru o durată medie de funcţionare de 12 ore/zi, o economie de 25 milioane de euro la bugetele consiliilor locale în zece ani. La circa 40 de judeţe câte are România, la un calcul simplu ar rezulta o economie de un miliard de euro în zece ani la bugetele locale la nivelul României prin înlocuirea acestora cu sisteme de iluminat cu LED“, spune Paul Tudor.
Potrivit acestuia, investiţia pentru implementarea acestei tehnologii noi de iluminat ar urma să se amortizeze în primii doi ani de funcţionare, urmând ca din al treilea an să înceapă efectiv economiile care adunate ar ajunge la 25 mil. euro în 10 ani la nivelul unui singur judeţ.
În prezent piaţa iluminatului cu sisteme LED este foarte mică şi reprezintă sub 3% din iluminatul electric total la nivelul României, însă are o dinamică crescută, înregistrând anual avansuri de două cifre. Continuarea pe ZFCorporate
Implementarea tehnologiei de iluminat cu LED presupune costuri iniţiale semnificative, dar care pot fi recuperate în circa doi ani prin scăderea facturilor la energie electrică.
„Am făcut un studiu la nivelul iluminatului public din satele, comunele şi oraşele unui judeţ din România şi conform acestui studiu s-ar realiza pe durata de viaţă de 50.000 de ore, cât este cea a unei instalaţii de iluminat cu LED, adică echivalentul a 12 ani pentru o durată medie de funcţionare de 12 ore/zi, o eco