Ziua Arhivelor Naţionale a fost marcată, ieri, şi la Slatina printr-o expoziţie de fotografii şi documente, mărturii ale vieţii sociale şi istorice ale oraşului şi judeţului.
Pe 31 octombrie, în fiecare an, Arhivele Naţionale ale României (ANR) serbează „Ziua Arhivelor”. În acest an se împlinesc 182 de ani de la înfiinţarea Arhivelor Statului în Ţara Românească. Cu acest prilej, la sediul Serviciului Judeţean Olt al Arhivelor Naţionale, a fost organizat vernisajul expoziţiei intitulate „Firme, reclame, comercianţi de altădată”, dar şi o masă rotundă cu participarea unor specialişti din cadrul instituţiei şi ai Muzeului Judeţean Olt. Alături de aceştia, au mai fost prezenţi subprefectul judeţului Emil Marinescu, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, precum şi elevi de la liceele din Slatina. În deschiderea evenimentului, directorul Serviciului Judeţean Olt al Arhivelor Naţionale, Bogdan Bădiţoiu, a trecut în revistă etapele premergătoare înfiinţării instituţiei, dar a făcut referire şi la specificul expoziţiei.
„Am vrut prin această expoziţie să ieşim din obişnuitul acestor evenimente şi să intrăm puţin în esenţa vieţii cotidiene, cum era viaţa locuitorilor în acest ţinut în perioada interbelică şi preocupările comercianţilor şi manufacturierilor de a-şi promova produsele”, a spus Bădiţoiu.
Istoricul arhivelor
Instituţia de Stat a Arhivelor Naţionale a luat fiinţă la 1 mai 1831 ca structură a Departamentului din Lăuntru (azi MAI) la Bucureşti - Arhiva Statului din Ţara Românească, iar la 1 ianuarie 1832 s-a constituit la Iaşi - Arhiva Statului din Moldova ca structură a Logofeţiei Dreptăţii (azi, Ministerul Justiţiei). După unirea de la 1859, cele două instituţii s-au unificat în cadrul amplului proces de unificare administrativă a statului naţional român modern, sub sceptrul lui Alex