Consilierul Judeţean Dari Toma (UDMR) a cerut joi, 31 octombrie, executivului Consiliului Judeţean să ia în calcul posibilitatea de a suplimenta numărul de paturi de la Compartimentul de Diabetologie din cadrul Secţiei de Interne a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău.
Acum sunt doar cinci paturi, iar consilierul spune că sunt insuficiente. „Pentru că este un singur salon, într-o săptămână se internează bărbaţi, iar în altă săptămână femei”, susţine consilierul.
Managerul Spitalului Judeţean, Laurenţiu Barna, prezent la şedinţa Consiliului Judeţean de joi, a admis că în compartiment nu pot fi internaţi, simultan, şi bărbaţi şi femei, însă a precizat că asta nu reprezintă o problemă în sine, întrucât atunci când se impune internarea, spre exemplu, a unei paciente, într-o săptămână în care salonul este ocupat de bărbaţi, există soluţia de a caza femeia respectivă într-un salon de Interne. Managerul a apreciat că disputa are la bază, de fapt, nu o nevoie reală de suplimentare a numărului de paturi, ci „faptul că unii îşi doresc să îşi facă clinică într-o secţie”.
Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a susţinut punctul de vedere al managerului, apreciind că adresabilitatea spitalului pentru pacienţii cu diabet va scădea în perioada următoare. „În viitor, persoanele cu diabet vor putea să se adreseze şi medicului de familie, nu să vină doar la spital”, a precizat acesta.
De altfel, şi medicul Augustin Pop a ţinut să menţioneze că nicăieri în Europa sau în Statele Unite ale Americii pacienţii cu diabet nu au clinici sau secţii specializate. „Ei se tratează în ambulatoriu, iar atunci când au probleme, care sunt, de fapt, complicaţii ale diabetului, ele sunt tratate în secţii de specialitate (chirurgie, oftalmologie şi alte specializări care pot trata complicaţiile diabetului – n.r.)”.
În Sălaj sunt, potrivit statisticilor