Marea Britanie acuză România că a exportat conserve de carte de vită, care conţin urme de carne de cal, nefiind etichetate corespunzător. Sky News relatează că, în urma testelor de laborator, s-a descoperit că un lot de conserve de carne de vită conţine urme de carne de cel. Potrivit sursei citate, lotul respectiv a fost descoperit în două lanţuri de magazine din Marea Britanie.
Datele agenţiei de care se ocupă de siguranţa alimentelor din UK arată că conservele respective au fost produse în România, în ianuarie 2013 şi exportate în Regatul Unit.
În urma analizelor s-a constat că respectivele conserve conţineau între 1% şi 5% ADN de carne de cal şi au fost descoperite în urma unui control de rutină. Conservele au fost retrase de la comercializare pentru că în lista ingredientelor nu este menţionată prezenţa cărnii de cal.
Scandalul cărnii de cal a început în februarie 2013, după ce producătorul francez Comigel a stabilit că ţara de origine a cărnii de cal descoperită în lasagna este România.
Scandalul cărnii de cal a izbucnit în Marea Britanie, atunci când într-o serie de produse congelate ce ar trebui să conţină carne de vită a ajuns, la începutul anului, subiect de primă pagină în toată Europa, implicând companii şi autorităţi din Suedia, Franţa şi România.
La jumătatea lui ianuarie, autorităţile irlandeze au descoperit carne de cal în carnea tocată produsă în Marea Britanie şi în Irlanda şi vândută în cele două ţări. Cantităţi importante de carne de cal - până la 100 la sută - au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese, de compania franceză Comigel.
Erick Lehagre, preşedintele companiei franceze Comigel, spunea, citat d