Peste jumătate dintre românii afectaţi de psoriazis au afirmat că se simt marginalizaţi de cei din jur din cauza bolii de piele de care suferă, deşi această afecţiune nu este transmisibilă. Din cauza educaţiei precare şi a lipsei de informare, anumite persoane evită contactul fizic cu oamenii afectaţi de psoriazis, această situaţie fiind o bilă neagră pentru psihicul şi aşa greu încercat al acestor bolnavi. Evenimentul “Fii Model pentru Viaţa Ta!”, parte a campaniei “Doar optimismul este contagios!”, desfăşurat recent şi-a propus să atragă atenţia asupra afecţiunilor autoimune şi asupra faptului că acestea nu sunt contagioase, dar şi să-i ajute pe pacienţi să accepte boala, să acorde mai multă importanţă stării de spirit pozitive şi să aibă o viaţă normală.
Conform unui studiu realizat, de către Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA), în rândul pacienţilor cu psoriazis din România, 52% dintre aceştia au declarat că s-au simţit jenaţi sau ruşinaţi în relaţiile cu cei din jur din cauza afecţiunii de care suferă, iar 53% au afirmat că boala le afectează alegerile de petrecere a timpului liber. Pentru a nu fi judecaţi de către cei cu care intră în contact, 40% dintre pacienţi îşi ascund afecţiunea, iar 21% renunţă să mai lege noi prietenii.
Datele studiului mai arată că pentru 23% dintre pacienţi, viaţa profesională a avut de suferit după diagnosticarea cu psoriazis, în timp ce pentru 34% dintre respondenţi relaţiile cu colegii s-au schimbat. De asemenea, 32% dintre pacienţi le-au ascuns superiorilor şi colegilor că suferă de psoriazis.
“Psoriazisul este o afecţiune care poate fi ţinută sub control cu ajutorul terapiilor moderne, dacă tratamentul este unul adecvat, corect administrat, iar pacientul îl urmează conform indicaţiilor primite de la medic. Pe de altă parte, chiar dacă starea de sănătate a pacientului se îmbunătăţeşte considerab