Probabil că mulţi dintre voi v-aţi întrebat ce înseamnă acer platanoides globosum… Sună aşa de bine, aşa de … latineşte. De fapt înseamnă arţari globulari.
Primăria Alba Iulia va planta 82 de copaci aduşi din Ungaria, arţari globulari şi tei americani. Preţul unui copac este, să zicem aşa, modic: 1.500 lei (echivalentul a 350 euro) costă un copac din ăsta.
Într-un oraş tot mai gri, tot mai cenuşiu, în care spaţiile pietruite, pavate, betonate domină, orice copăcel poate fi o mică oază de răcoare şi aer curat! Întâmplător sau nu, în ultimul an prin pădurea din zona Schit (de sub Dealul Mamut) s-au tăiat mii de copaci tineri cu vârste cuprinse între 30-50 de ani. Prin mijlocul pădurii a fost realizat un drum pavat lung de vreo 5 km. Slugi din mass-media supuse drujbiştilor aleşi au început să laude şi să aplaude: Aici vor veni albaiulienii să facă ecoturism!
Eu vă spun că nimeni nu vine să se plimbe cu bicicleta pe pavelele din pădure! Cei care iubesc pădurea, vor pleca cât mai departe de Alba Iulia şi de pădurea care a fost urâţită prin pavarea şoselei. Cine iubeşte pădurea va pleca cât mai departe, bătând cărările de pe dealuri, acolo unde nici o minte înfierbântată nu a îndrăznit să facă şosele pentru ecoturism…
În ultimii 3 ani la Alba Iulia a dispărut un parc întreg (Parcul Custozza), iar jumătate din parcul din faţa catedralei ortodoxe a dispărut (oarecum justificat, prin reconstituirea laturii de veste a Cetăţii bastionare, deşi nicăieri în lume nu se mai fac reconstituiri sută la sută a monumentelor istorice, preferându-se păstrarea mediului care s-a format în ultimele decenii).
Am văzut cum sunt atacaţi cei care nu apreciază că s-au dat 1.500 lei pe un copac!
În plină criză economică, oraşul Alba Iulia, unul din cele sărace reşedinţe de judeţ din ţară, îşi permite să dea 1.500 lei pe un copac. Copacul e din Ungaria, că deh, n