Oboseala a devenit o consecinţă firească a stilului de viaţă haotic al omului modern, însă puţini ştiu care sunt adevăratele cauze ale acesteia.
Ne-am obişnuit cu ideea că oboseala este doar o consecinţă a lipsei somnului, însă medicii ne avertizează că este şi un indicator că în organism s-a petrecut un dezechilibru.
Deshidratarea poate fi una dintre cauzele care duc la senzaţia de oboseală. Potrivit oamenilor de ştiinţă, pierdem zilnic 1,5% din cantitatea de apă din organism, deficit care trebuie refăcut zilnic. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, corpului uman îi este imposibil să producă energia necesară activităţilor zilnice, ceea ce se traduce printr-o stare de moleşeală aparent inexplicabilă. Medicii sugerează ca în acest caz să consumăm cel puţin 8 pahare de apă în fiecare zi.
Carenţa de vitamina B12 poate, de asemenea, să inducă o stare de oboseală. Aceasta afectează cantitatea de oxigen distribuită în corpul uman, împiedicând, totodată, şi buna funcţionare a creierului. Un set de analize complete este indicat să fie realizat regulat, pe lângă o dietă care să includă alimente bogate în această vitamină: ficatul de viţel, peştele, creveţii sau iaurtul.
Nu în ultimul rând, stresul este unul dintre principalii "vinovaţi" de instaurarea oboselii în vieţile noastre. Când suntem stresaţi, nivelul cortizolului - un hormon esenţial pentru menţinerea ritmului de viaţă zilnic - creşte pentru a menţine organismul în alertă tot timpul. Acest fapt duce în primul rând la tulburări de somn şi, prin urmare, la apariţia surmenajului. Doctorii recomandă, în acest caz, să eliminăm cauzele stresului pentru a putea duce o viaţă sănătoasă.