Legea care modifică sistemul de adopţii din România are mulţi oponenţi, cei mai importanţi fiind Guvernul şi Oficiul Român pentru Adopţii (ORA). După ce Guvernul a anunţat că nu susţine noua formă a legii, săptămâna aceasta Bogdan Panait, şeful ORA, a declarat în cadrul Comisiei de profil din Senat că actuala lege este bună şi că nu ar trebui schimbată.
Mai mult, şeful ORA a spus, în cadrul discuţiilor, că România nu mai are orfani din 2004, lucru contrazis chiar de statisticile oficiale. “Precizăm că, în decembrie 2012, conform Buletinului Statistic al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, erau 63.448 de copii în sistemul de protecţie specială, din care doar 600 erau declaraţi adoptabili! Şi, totuşi, nici unul dintre aceştia nu a fost adoptat de vreuna dintre cele 1.222 de familii atestate să adopte, la aceeaşi dată. De ce, este uşor de înțeles… Şi, totuşi, Bogdan Panait susţine că Legea adopţiei în vigoare este foarte bună, că Oficiul Român pentru Adopţii nu susţine propunerea legislativă! Parlamentarii i-au sugerat să prezinte observaţii punctuale, să coopereze, nicidecum să menţină o stare conflictuală”, au declarat reprezentanţii Asociaţiei Catharsis, unul dintre ONG-urile care militează pentru modificarea Legii adopţiei. Conform procedurii parlamentare, Comisia pentru Muncă, Familie şi Protecţie Socială va întocmi un Raport comun, împreună cu Comisia Juridică, de Numiri, Disciplină, Imunităţi şi Validări, după dezbaterea care va avea loc în această Comisie, săptămâna viitoare.
Proiectul de lege iniţiat de un grup de 30 de ONG-uri, reunite sub coordonarea Asociaţiei Catharsis Braşov, propune să poată fi adoptat copilul lipsit definitiv de ocrotire părintească, de care nu s-au interesat părinţii fireşti sau rudele apropiate în primele şase săptămâni de la abandonul său în maternitate, spital, instituţii de ocro