* "Dacă perioada pentru planul de reorganizare va rămâne la un an, vom avea un eşec cu privire la posibilitatea reală de reorganizare"
Neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă prin care a fost aprobat Codul Insolvenţei, declarată în urmă cu câteva zile de Curtea Constituţională a României (CCR), i-a încurcat pe judecători, unii dintre aceştia refuzând să judece cazuri de insolvenţă, potrivit avocatului Stan Tîrnoveanu, senior partner în cadrul Zamfirescu Racoţi & Partners.
Acesta a precizat, într-o conferinţă de presă, că, deşi actul normativ produce efecte până la apariţia deciziei CCR în Monitorul Oficial, moment până la care vechea legislaţie rămâne abrogată, reprezentanţii instanţelor nu au ştiut ce lege să aplice.
Domnul Tîrnoveanu a precizat: "Am fost confruntaţi în ultimele două zile cu foarte multe telefoane, mail-uri din partea clienţilor, cunoscuţilor, cu privire la această stare de aparentă incertitudine asupra dispoziţiilor legale incidente în această perioadă. (...) Ni s-a întâmplat să fim în faţa unei instanţe care ne-a spus < astăzi nu judecăm pentru că nu ştim ce se întâmplă >, lucru care este nefiresc (...) ne-au spus < dăm termen, să vedem ce efecte se vor produce > (...) M-a mai sunat un coleg în legătură cu acest lucru. Instanţele au stat un pic în dubiu, pentru că nu ştiu ce să facă".
Potrivit specialistului în insolvenţă, cei care activează în domeniu au probleme cu digerarea noilor prevederi ale OUG 91/2013 privind Codul Insolvenţei.
"Un act normativ de peste 300 de articole nu poate fi digerat în 2-3 proceduri. În acest an au fost emise cel puţin 91 de Ordonanţe de Urgenţă. Nu este uşor să digeri prevederi de legi în acest ritm", potrivit lui Tîrnoveanu.
Este incorect ca, în aceste zile, până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, cazurile de insolvenţă să fie judecate în baza vechii legi, a ex