Furnizorii de servicii medicale ar putea semna acte adiţionale la contractele actuale până la mijlocul acestei luni, reprezentanţii CJAS primind joi promisiuni că se fac suplimentări.
După ce în urmă cu câteva zile spitalele s-au salvat, reprezentanţii fiind solicitaţi să încheie acte adiţionale la contractele din acest an după suplimentarea fondurilor, şi celelalte domenii pot spera la bani. Managerul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Florin Ciocan, a declarat că sunt promisiuni de noi sume, necesare pentru activitatea lunii noiembrie şi decembrie.
„Avem speranţe că vom putea chema furnizorii să semneze acte adiţionale cel mai târziu la 10 noiembrie şi pentru celelalte domenii, iar în decembrie sperăm să acoperim la spitale cel puţin banii de salarii”, a spus Ciocan.
În nevoie sunt, pentru noiembrie şi decembrie, şi medicii de familie, şi laboratoarele, şi ambulatoriile, numai pentru medicina primară necesarul ridicându-se la aproximativ 9 miliarde lei vechi. Pentru a nu-şi refuza pacienţii indiferent de data din calendar, laboratoarele au nevoie de aproximativ 3 miliarde lei vechi, la centrele multifuncţionale necesarul ar fi de 380 milioane lei vechi, pentru îngrijirile la domiciliu – 500 milioane lei vechi etc.
Contractele de finanţare semnate la începutul lunii aprilie indicau încă de la acel moment subfinanţarea, pentru lunile noiembrie şi decembrie sumele contractate fiind simbolice. Pentru efectuarea investigaţiilor de laborator s-a mai trecut prin sub-finanţare, la fel s-a întâmplat, la aproape fiecare sfârşit de an, şi cu spitalele. În această vară, în plus, la presiunea contractului s-a mai adăugat, în cazul unităţilor spitaliceşti, şi avertizarea ministrului Sănătăţii că nivelul cheltuielilor trebuie menţinut astfel încât să nu se înregistreze datorii.
Managerii au fost mai întâi ameninţaţi cu demiter