Finanţarea băncilor din Europa de Vest către ţările din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est (ECESE) ar urma să se diminueze, în continuare, pe termen mediu, se arată în raportul "Monitorul dezintermedierii şi al creditului în ECESE", publicat de Fondul Monetar Internaţional.
În perioada de euforie 2003-2008, băncile din regiunea centrală, estică şi sud-estică a Europei şi-au creat o dependenţă puternică faţă de banii obţinuţi de la instituţiile-mamă din Occident, o tendinţă cu care acestea din urmă nu se mai simt confortabil, arată documentul. "Pe măsură ce băncile din ECESE se reorientează către un model care pune accent pe atragerea de resurse de pe plan local şi reducerea valorii raportului dintre credite şi depozite, finanţarea pentru acestea este, în mod inevitabil, redusă", notează raportul. O parte importantă a acestei reorientări a avut loc deja, raportul dintre credite şi depozite ajungând, în prezent, la 115%, de la 135%, cât era înainte de criză, dar fondurile oferite de băncile occidentale subsidiarelor din ECESE sunt încă la un nivel ridicat, reprezentând 24% din PIB-ul regiunii, de la 28%, înainte de criză, ceea ce sugerează că procesul nu este finalizat, iar noi reduceri de fonduri de la băncile-mamă se întrevăd pe viitor, potrivit FMI.
Creşterea depozitelor a compensat parţial declinul finanţării externe, ducând la o reducere a expunerilor băncilor occidentale pe ECESE mai mică decât acest declin, precizează analiştii Fondului.
Pentru moment, evoluţia liniilor de credit către regiune nu a fost afectată decât într-o mică măsură de înăsprirea condiţiilor din economiile emergente, însă există riscuri ca influenţele să se amplifice, susţin domniile lor. Raportul afirmă: "Deşi nu poate fi exclus că efectul acestei evoluţii asupra finanţării bancare în ECESE vă apărea cu o întârziere, în al treilea trimestru, din cauză că anunţul FED, cu