O planetă din lavă, cu o masă şi o densitate asemănătoare cu cea a Pământului, a fost descoperită gravitând în jurul unei stele situate la 400 de ani-lumină distanţă faţă de Terra, informează bbc.co.uk.
Planeta, denumită Kepler 78b, este alcătuită în cea mai mare parte din roci şi fier, compoziţie foarte asemănătoare cu cea a Pământului, dar ceea ce i-a suprins pe astronomi a fost apropierea foarte mare de steaua-gazdă - aproximativ de 100 de ori mai mică decât distanţa dintre Pământ şi Soare.
Conform teoriei celor două echipe de astronomi, care şi-au publicat observaţiile în revista Nature, se estimează că planeta are o rotaţie sincronă în jurul stelei-gazdă, ceea ce înseamnă că arată mereu aceeaşi emisferă în jurul corpului faţă de care se roteşte.
Temperaturile de pe "emisfera diurnă" a planetei - adică emisfera care este expusă stelei-gazdă - are o temperatură între 2.000 şi 8.000 de grade Celsius, care fac imposibilă apariţia vreunei forme de viaţă.
"Cred că putem afirma cu certitudine că suprafaţa de pe «emisfera diurnă» este topită, a declarat Josh Winn, profesor asociat de fizică la Massachusetts Institute of Technology (MIT).
"Nimeni nu a calculat dacă «emisfera nocturnă» se va topi (nu cunoaştem temperatura emisferei nocturne), nici cât de departe stratul topit va pătrunde în interiorul planetei", a adăugat profesorul Josh Winn.
Această planetă geamănă a Pământului aparţine unei clase noi de planete "cu perioadă de rotaţie ultrarapidă", identificate recent de telescopul spaţial Kepler, în prezent nefuncţional. Toate aceste planete nou descoperite au o mişcare de revoluţie sub 12 ore.
Dar conform teoriilor curente despre formarea noii planete, Kepler 78b nu s-ar fi putut forma atât de aproape de steaua-gazdă, nici nu ar fi avut cum să se deplaseze în apropierea acesteia.
"Kepler 78b va pieri în interiorul