Festivalul Cântecului Popular Românesc ,,Maria Lătăreţu” îşi va deschide porţile, la Târgu Jiu, luni, 4 noiembrie. Festivalul a ajuns la cea de a XX-a ediţie şi are peste 100 de candidaţi (solişti vocali şi instrumentali) la titlul de urmaş al inegalabilei Maria Lătăreţu.
În prima zi au loc preselecţiile, pe 5 şi 6 noiembrie sunt zile de concurs, iar cea mai importantă zi, aceea a Galei laureaţilor, va fi joi, 7 noiembrie, ziua de naştere a Privighetorii.
Anul acesta, pe lângă premiile obişnuite, familia Mariei Lătăreţu – Ioana, nora, şi Mihai, nepotul, va acorda un premiu de excelenţă “In memoriam Maria Lătăreţu”, ne-a spus doamna Ioana Lătăreţu.
Maria Lătăreţu s-a născut la 7 noiembrie 1911, în Bălceşti, Gorj. A murit la 27 septembrie 1972. A fost una dintre cele mai iubite artiste. A rămas în amintirea celor care au cunoscut-o dar şi a celor care i-au ascultat înregistrările o voce unică, irepetabilă, caldă, duioasă.
“Eu, pe la 17 ani, am văzut frumuseţea Gorjului şi am făcut cântece Lung îi drumul Gorjului/ Dar mai lung al dorului...(..)” scria Maria Lătăreţu în caietul său de amintiri. Din “fragezi tinereţe” am început să fiu iubită de popor, cum s-ar spune vedetă(...); am ştiut să-mi fac cântece de mică, mi-am îmbogăţit programul şi nu mai ştiu câte cântece am făcut. În urmă cu... ani nu ştia nimeni ce-i aia hăulită; se hăulea pe câmp la mine în comună, dar nimeni nu s-a gândit s-o puie pe muzică; sunt foarte bucuroasă că astăzi hăulesc toţi copiii şi se bucură de succes.”
Şi tot din caietul de amintiri, un moment minunat din copilăria Mariei Lătăreţu, aflată atunci la vârsta aceea la care simţi, dacă eşti dăruit, ce vei face în viaţă: “Începusem să cânt frumos şi stătea lumea la gardul meu să mă asculte. Într-o seară, părinţii mei erau pe câmp, la porumb... mi-aduc aminte că m-am suit pe pragul casei şi cântam cu