România se numără printre cele 11 state care au trimis Comisiei Europene obiecţii cu privire la crearea unui Birou al Procurorului Public European (EPPO), învestit cu autoritatea de a investiga fraudele cu fonduri europene în statele membre.
Parlamentele celor 28 de state membre aveau termen până luni, 28 octombrie, la miezul nopţii, să trimită Comisiei Europene obiecţii sau „plângeri” legate de posibile încălcări, de către proiectul Comisiei de creare a Parchetului European, a principiului subsidiarităţii. Acesta era un drept, nu o obligaţie, aşa că 17 state au ales să nu trimită nici o obiecţie, de unde Comisia a dedus că proiectul are susţinerea necesară, chiar dacă tacită, de vreme ce sub prevederile actualelor tratate UE nu e nevoie decât de nouă state pentru a susţine o iniţiativă de cooperare extinsă de acest tip.
11 parlamente au trimis însă asemenea plângeri şi printre ele se numără şi Parlamentul României, mai exact Camera Deputaţilor. Celelalte zece sunt Cipru, Cehia, Franţa, Ungaria, Irlanda, Malta, Olanda, Slovenia, Suedia şi Marea Britanie. Marea Britanie şi Irlanda nu se pun, pentru că cele două ţări, împreună cu Danemarca, au protocoale adiţionale la tratatele de aderare care le permit să opteze să nu participe la instituţii comunitare în domeniul Justiţiei şi Afacerilor Interne şi toate trei au anunţat deja că nu o vor face.
Şmecherie românească
Fiecare stat a avut la dispoziţie câte două voturi, indiferent dacă au parlamente uni- sau bicamerale. Potrivit Minei Andreeva, purtător de cuvânt al comisarului pentru Justiţie, Viviane Reding, cele 11 state care au trimis „opinii motivate” au adunat numai 19 voturi. Din România, Senatul a trimis un vot pozitiv, votul negativ venind din partea Camerei Deputaţilor.
Aici se ascunde însă şmecheria politică la care recurge guvernarea USL.
Surse de la Bruxelles au declarat pentr