Profitând de efectele crizei economice, forţele radicale strâng rândurile şi pregătesc o ofensivă concertată pentru a intra în Parlamentul European în 2014, unde ar putea obţine până la o treime din locuri. Sursa: REUTERS
Comisia Europeană (CE) a avertizat, din nou, că legislativul comunitar ar putea fi năpădit, după europarlamentarele de anul viitor, de politicieni naţionalişti, xenofobi şi rasişti, în contextul crizei economice. "Trebuie să recunoaştem că recesiunea şi creşterea şomajului este un bun prilej pentru forţele populiste să devină mai agresive şi să câştige voturi", a declarat Jose Manuel Barroso, preşedintele CE, într-un interviu acordat Reuters.
El a avertizat că astfel de formaţiuni promovează, pentru a-şi atrage simpatizanţi, un discurs sub valorile europene, centrat pe mesaje naţionaliste, xenofobe şi protecţioniste. Şeful executivului comunitar a făcut astfel o paralelă cu Europa de acum câteva decenii când astfel de atitudini extremiste erau în floare. "Suntem îngrijoraţi" a conchis el.
Alianţa radicalilor
Avertismentul lui Barroso vine în contextul ascensiunii extremei drepte europene în sondaje şi a încercărilor mai multor partide extremiste de a pune bazele unei alianţe pan-europene în perspectiva alegerilor din mai 2014.
În Franţa, un sondaj publicat luna trecută arată că Frontul Naţional, partidul de extremă dreapta condus de Marine Le Pen, va obţine cele mai multe voturi la europarlamentarele de anul viitor, mai exact 24 la sută. Pe locul doi, cu 19 procente, se află Partidul Socialist al preşedintelui Francois Hollande. În Marea Britanie, Partidul Independenţei, condus de populistul Nigel Farage, îi secondează pe conservatori în sondaje după ce şi-au fixat discursul extremist pe muncitorii români şi bulgari.
Încurajată de cifrele din sondaje, Marine Le Pen caută acum să formeze o alianţă cu extremiştii ol