Noaptea de 1 noiembrie stă sub semnul luminii. Cu ocazia Luminaţiei, aşa cum este cunoscută în popor Ziua Morţilor, un vechi obicei catolic păstrat de sute de ani, cimitirele din Sălaj se transformă în oaze de lumină datorită sutelor de lumânări aprinse în memoria celor trecuţi la cele veşnice.
Valoarea unui om constă nu doar în importanţa pe care o dă vieţii, ci şi a respectului faţă de memoria celor care sunt plecaţi la cele veşnice, chiar în Sfânta Scriptură fiind îndemnaţi să aducem rugăciuni şi cereri pentru toţi. Prin termenul de „toţi” înţelegem toată biserica. Ori, biserica, în credinţa ortodoxă, este formată din două părţi distincte: biserica luptătoare, în care suntem incluşi cei de pe pământ şi biserica triumfătoare, din care fac parte cei trecuţi la cele veşnice. Aşadar, credincioşii sunt „datori” să-i pomenească în rugăciunile lor pe cei dragi care sunt plecaţi în veşnicie. Pentru pomenirea celor răposaţi, în prima zi de Brumar se aprind lumânări în cimitire şi se dă pomană săracilor. Această zi reprezintă şi un prilej de îngrijire a mormintelor deoarece înainte de data de 1 noiembrie, acestea se curăţă. Ziua morţilor sau „Luminaţia” şi obiceiurile care se subscriu acestei sărbători au origine catolică. Biserica Romano-Catolică a introdus iniţial în calendarul liturgic, chiar după Ziua Tuturor Sfinţilor, pe cea a tuturor morţilor. De aici s-a dezvoltat şi în cultul ortodox obiceiul contemporan de a merge în după-amiaza zilei de 1 noiembrie în cimitir, de a aprinde lumânări, a duce coroniţe de flori şi a se ruga pentru sufletele morţilor, fiind săvârşită şi o slujbă specială.
Noaptea de 1 noiembrie stă sub semnul luminii. Cu ocazia Luminaţiei, aşa cum este cunoscută în popor Ziua Morţilor, un vechi obicei catolic păstrat de sute de ani, cimitirele din Sălaj se transformă în oaze de lumină datorită sutelor de lumânări aprinse în memoria celo