Unul dintre cele mai frumoase monumente de patrimoniu din judeţul Iaşi s-a transformat în urmă cu zece ani în platou de filmare pentru o peliculă românească aleasă să concureze la Premiile Oscar. Pelicula, aşteptată la vremea respectivă cu mare interes, s-a dovedit un mare rateu.
La sfârşitul anului 2003, oamenii din preajma localităţii ieşene Miclăuşeni au constatat cu surprindere că sunt "năpădiţi" de celebrităţi ale cinematografiei româneşti, în frunte cu Sergiu Nicolaescu, Maia Morgenstern, Imola Kézdi, Dan Bittman, Gheorghe Dinică, Valentin Teodosiu, Ioana Moldovan sau Vlad Zamfirescu.
Cu toţii veniseră să ia parte la filmările filmului "Orient Express", peliculă gândită de celebrul regizor Sergiu Nicolaescu. Acesta a considerat că frumosul Castel Miclăuşeni, intrat de puţin timp la vremea respectivă, în administrarea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, reprezintă platoul ideal de filmare pentru pelicula inspirată de romanul "Prinţul", scris în 1944 de Tudor Teodorescu-Branişte, dar a cărui acţiune era plasată în intervalul 1911-1935.
Filmul, în jurul căruia s-au ţesut la vremea respectivă aşteptări uriaşe din partea criticii de specialitate, a transpus cinematografic povestea prinţului Andrei Morudzi. Acesta a dus la Paris şi Monte Carlo o viaţă desfrânată, pierzând întreaga avere a familiei din pricina călătoriilor, a jocurilor de noroc, a femeilor şi a petrecerilor.
Mare parte din acţiunea filmului se petrece însă la castelul din România al prinţului, unde acesta s-a retras în sărăcie şi solitudine la bătrâneţe, alături de valet (interpretat de Gheorghe Dinică) şi de cei trei cai ai săi.
Orient Express-ul, trenul care făcea legătura între Istambul şi Paris, trece prin mijlocul moşiei sale şi reprezintă pentru prinţ o legătură cu amintirile din tinereţe.
Sergiu Nicolaescu a considerat că domeniul sturzeştilor din local