De la începutul acestui an şi până în prezent, echipele medicale din Clinica de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) au efectuat 65 de intervenţii chirurgicale de transplant de cornee. Grefele au fost prelevate de la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală la alte spitale din ţară, aflate in Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană.
Conform datelor puse la dispoziţie de către locotenent-colonelul medic dr. Mihail Zemba, coordonatorul Programului de transplant de cornee la nivelul SUUMC, comparativ cu datele înregistrate pe parcursul anului trecut (43 de transplante de cornee), anul acesta s-a înregistrat o evoluţie semnificativă a celor care au acceptat donarea de cornee, transmite Ministerul Apărării Naționale.
Intervenţiile chirurgicale de transplant de cornee au fost efectuate în diferite afecţiuni oculare, din care ponderea majoritară o deţin: cheratopatia edematoasă, cheratoconusul, distrofia corneeană, arsurile şi leucoamele corneene posttraumatice.
Pacienţii care au beneficiat de aceste operaţii, rezidenţi ai judeţelor din aproape toată ţara, au avut vârsta cuprinsă între 20 şi 80 de ani şi s-au aflat pe lista de aşteptare constituită la nivelul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” o perioadă de timp cuprinsă între 6 luni şi 2 ani.