Psoriazis: o boală autoimună (organismul "se răzvrăteşte", din cauze încă necunoscute, împotriva propriilor ţesuturi şi organe). O boală pe care o duci cu tine toată viaţa. Cu bine, cu ajutorul medicilor şi cu prorpia forţă interioară. Cu rău, dacă cei din jur te stigmatizează. Fiindcă se tem că boala ta "se ia". Tu ştii că nu este aşa. Deci nu te lăsa intimidat(ă). Trăieşte la cote maxime. Ca orice om normal. Doar optimismul este contagios. Psoriazisul - nu. Cu această "lecţie" asumată au defilat, în sala Colosseum Ballroom a Palatului Bragadiru, 10 manechine ad-hoc: paciente cu psoriazis. Sala le-a răsplătit cu ropote de aplauze.
De Ziua Internaţională a Psoriazisului ( 29 octombrie), Asociaţia Pacineţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) a făcut publice concluziile unui studiu care vorbeşte despre prejudecată şi cruzime. Şi despre victimele lor. 52% din persoanele afectate se jenează să iasă în lume
• Conform studiului realizat de APAA în rândul pacienţilor cu psoriazis din România, 52% dintre aceştia au declarat că s-au simţit jenaţi sau ruşinaţi în relaţiile cu cei din jur din cauza afecţiunii de care suferă.
• 53% au afirmat că boala le afectează alegerile de petrecere a timpului liber.
• Pentru a nu fi judecaţi de către cei cu care intră în contact, 40% dintre pacienţi îşi ascund afecţiunea, iar 21% renunţă să mai lege noi prietenii.
• Datele studiului mai arată că pentru 23% dintre pacienţi, viaţa profesională a avut de suferit după diagnosticarea cu psoriazis, în timp ce...
• Pentru 34% dintre respondenţi relaţiile cu colegii s-au schimbat.
• De asemenea, 32% dintre pacienţi le-au ascuns superiorilor şi colegilor că suferă de psoriazis. Medicii: "Boala poate fi ţinută sub control. Dar impactul psihologic rămâne!"
Dr. Alin Nicolescu, secretar general Societatea Română de Dermatologie (SRD), afirmă: "Psoriazisul