Centrul Judeţean de Excelenţă şi-a deschis ieri porţile pentru a XIII-a oară, în prezenţa celor consideraţi a fi cei mai buni profesori din învăţământul preuniversitar ieşean, precum şi a tinerilor cu potenţial de pe băncile şcolilor. Anul acesta, aproximativ 3.500 de elevi şi-au manifestat interesul de a participa la cursurile Centrului de Excelenţă. Dintre aceştia, numai 2.038 au trecut de probele de selecţie, urmând să formeze 74 de grupe.
„Anul trecut, majoritatea olimpicilor din judeţ au participat şi la activităţile Centrului, inclusiv olimpici internaţionali. 78 de elevi din Centru au participat la olimpiade naţionale şi 63 au obţinut premii şi menţiuni, ceea ce este o performanţă deosebită. Copiii se pot dezvolta mult mai liber aici decât la orele curs, unde atmosfera este mai formală. Eu zic că se creează o legătură specială între magistru şi elev, prietenii şi relaţii care durează în timp“, a subliniat Vasile Sorohan, directorul Centrului de Excelenţă.
Noul an aduce o serie de schimbări în activitatea Centrului. Astfel, au fost înfiinţate şase grupe pentru învăţământul primar la disciplina matematică: patru la Iaşi (două pentru clasa a III-a şi două pentru clasa a IV-a) şi două la Paşcani. „La sfârşitul clasei a IV-a sunt numeroase concursuri, multe dintre ele de factură matematică, de gândire logică, şi de aici interesul copiilor, al învăţătorilor şi al părinţilor pentru lucrul la un nivel de performanţă“, a punctat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.
Totodată, printr-un ordin al Ministerului, Centrul a căpătat personalitate juridică. „Iaşul a ilustrat continuitate şi consecvenţă în susţinerea acestor centre de excelenţă, chiar dacă nu au fost alocate fonduri speciale, chiar dacă nu au căpătat până la acest moment statut instituţional separat. S-au găsit soluţii să existe norme didactice alocate, să fie - într-o formă sa