Guvernul va trebui să le plătească retroactiv diferenţe celor care au ieşit la pensie între 2011 şi 2013. Aceasta este interpretarea dată la Palatul Victoria deciziei luate miercuri de Curtea Constituţională care a declarat neconstituţionale articolele de lege după care pensiile celor care s-au retras din activitate după 1 ianuarie 2011 erau calculate după un indicator stabilit în 2013. Primii avantajaţi vor fi cei cu pensii mari.
Judecătorii CCR au decis că ordonanţa 1 dată de Guvernul Ponta în ianuarie nu se poate aplica retroactiv, în consecinţă, că "persoanelor al căror drept la pensie s-a deschis începând cu luna ianuarie 2011 până la data de 23 ianuarie 2013" li se vor ajusta pensiile potrivit unei formule mai avantajoase din legea sistemului unitar de pensii adoptată în timpul guvernării Boc.
"Aşteptăm motivaţia CCR. Ceea ce am aproape confirmat de la Ministerul Muncii e că o să trebuiască să recalculăm toate pensiile din 2011 încoace. E o nebunie. Să te apuci să recalculezi mi se pare absolut o nebunie. Ce o să se întâmple, câte sute de mii de oameni sunt, nu ştiu", a spus premierul Victor Ponta, la Găeşti, la o zi după discuţiile de la CCR.
Calculul pensionarului care a atacat legea: impactul cel mai mare va fi la pensiile peste 1700 de lei
Totul a pornit de la trei pensionari din Arad care au dat în judecată Casa de Pensii. Aurel Barz, Gheorghe Gârboveanu şi Adrian Nicolae Ghilea s-au plâns instanţei că, deşi s-au retras din activitate anterior intrării în vigoare în ianuarie a OUG 1/2013, la calcularea pensiei li s-a aplicat un indice de corecţie de 1,06 prevăzut în acest act normativ. "Dacă li s-ar fi calculat pe legea 263/2010, care era în vigoare în momentul în care au ieşit la pensie, ar fi primit mai mult. Aşa, cu aplicarea ordonanţei 1/2013, pensia calculată a rezultat a fi mai mică", a explicat pentru gândul Adela Baul,