În mod inexplicabil, consilierii locali suceveni au respins ieri asocierea Municipiului Suceava cu Asociaţia de Protecţie a Animalelor Proanima, în vederea derulării unui program de gestionare a câinilor fără stăpân.
Asocierea, care scutea municipalitatea de o mulţime de atribuţii obligatorii gestionării unui adăpost al câinilor comunitari, adică şi de o mulţime de cheltuieli care ar trebui suportate de la bugetul local, din banii cetăţenilor, a fost respinsă cu zece voturi pentru, cinci contra şi patru abţineri.
Practic, aleşii locali au respins oferta celor de la Proanima de a asigura gratuit hrana celor peste 2.000 de câini care se vor aduna în scurt timp în adăposturile municipalităţii, o cheltuială deloc neglijabilă, din banii respectivi putând fi făcute alte lucrări, în interesul cetăţenilor. De asemenea, rămân fără acoperire cheltuielile obligatorii pentru tratamentele veterinare ale câinilor, de la cele de deparazitare, tratamente preventive ale unor boli, până la cele de sterilizare.
Nu în ultimul rând, contractul prevedea microciparea şi trecerea într-un registru special al tuturor câinilor prinşi de pe străzi, astfel încât să existe o evidenţă clară a tuturor, pentru a fi prevenite abuzurile, gen eliberarea câinilor adoptaţi din nou pe străzile municipiului.
„Operaţie reuşită, pacientul mort”
Faptul că proiectul a picat i-a surprins pe mulţi consilieri locali, mai ales că singurul care s-a arătat a fi împotrivă a fost Niculai Barbă, care a spus că asocierea nu rezolvă problema câinilor din oraş, pentru că nu este specificat nicăieri că vor fi adunaţi absolut toţi câinii de pe străzi.
Doiniţa Cocriş, care, pe lângă calitatea de consilier local, deţine şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei Proanima, a explicat că în contract este prevăzută clar obligaţia capturării câinilor fără stăpân, dar că asta este o operaţiune