Cât este şpaga medie la chirurg? 608 lei, au calculat analiştii de la Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resource, pentru Institutul Aspen România. Astfel, chirurgia generală se află pe prima poziţie atunci când vine vorba de recompense financiare acordate de către pacienţi personalului medical.
Beneficiarii serviciilor medicale oferă plăţi informale şi medicului specialist la care se tratează, recompensa în acest caz ajungând să atingă valoarea medie de 204 lei, în timp ce în 'mica chirurgie' recompensa medie este de 194 lei.
În ceea ce priveşte personalul medical, pe lista pacienţilor privind recompensele sunt următorii: asistentele sunt primele pe listele pacienţilor în ceea ce priveşte recompensarea, 40% dintre aceştia declarând că au oferit sume de bani sau cadouri asistentelor medicale. Acestea sunt urmate de infirmieri cu 21% şi de medici obstetricieni şi internişti cu 20%.
62% dintre cei intervievaţi în realizarea studiului au declarat că au oferit personalului medical din sistemul public cadouri sau surse de bani, în timp ce 7% au declarat că au oferit plăţi informale în sistemul medical privat, deşi 'în acest caz ne-am aştepta ca absolut toate costurile se presupune că sunt deja incluse în tichetul primit de pacient.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, a explicat că beneficiarii serviciilor medicale resping co-plata din teama că vor fi nevoiţi să achite atât aceste sume impuse de legislaţie, deşi vor continua să fie obligaţi să apeleze şi la plăţi informale pentru a primi mai multă atenţie din partea personalului medical.
"Din păcate, aceasta este o practică încetăţenită nu doar de 20 de ani, ci încă din perioada dinainte de căderea comunismului şi a fost tacit acceptată de toată lumea din pricina salariilor foarte mici din sistemul de sănătate. (...)