Încă de la început declar ritos că sunt un republican convins, că monarhia este o formă statală vetustă. Marea majoritate a popoarelor lumii au respins monarhia, instaurând republica. (Cea mai importantă monarhie din lume este, în prezent, Marea Britanie. Însă, ea este foarte conservatoare, opusă majorităţii mondiale: încă nu a adoptat sistemul zecimal, încă mai circulă pe stânga, încă uzitează de prerogrativele aristocrației feudale – vezi Camera Lorzilor - și încă se mai prosternează reginei. Nu dezvolt). Pe 25 octombrie, Regele Mihai I al României a împlinit 92 de ani. Își sărbătorește ziua, însă, pe 8 noiembrie, adică peste exact o săptămână. Personalitate marcantă a istoriei Europei, Mihai I al României este în prezent una din ultimele figuri publice în viață din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.
Provenind dintr-o familie de nobili germani, familia regală a venit în România în urma loviturii de stat prin care a fost înlăturat Alexandru Ioan Cuza. Carol I, primul rege din Dinastia Hohenzollern a domnit nu mai puțin de 48 de ani, monitorizând magistral, printre altele, Războiul de Independență a României. I-au urmat la tron Ferdinand I și Carol al II-lea. Mihai I al României s-a născut în anul 1921 și este, deci, strănepotul primului rege, Carol I.
Mihai I al României a avut șansa-neșansa de a domni în perioada celei mai mari conflagrații mondiale. Era la o vârstă foarte tânără, când a trebuit să se descurce printre încâlcitele ideologii politice din țară și internaționale, când viața l-a somat să ia hotărâri capitale pentru o națiune. Era la vârsta la care unii tineri de astăzi, fii ai nababilor își pun marea problemă: „între ce cluburi de noapte să aleagă?“. El, Regele Mihai I al României lua hotărâri care au schimbat fața Europei. Momentul de la 23 august 1944, când a luat decizia de a întoarce armele împotriva Germaniei, a