Toate reclamele la produse sau la programe de slăbit care ne ajută să scăpăm exact de grăsimea din zonele cu probleme se bazează pe un neadevăr, avertizează specialiştii.
Mai multe studii au demonstrat că slăbirea ţintită este aproape imposibilă. Cele mai optimiste rezultate au fost obţinute de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca. Aceştia au testat eficienţa exerciţiilor de flexie şi extensie, timp de 30 de minute încontinuu, cu o rezistenţă uşoră, pentru un singur picior (este vorba despre exerciţii efectuate fie cu un săculeţ de nisip prins de gleznă, fie de cele realizate la un aparat special din sălile de fitness).
Specialiştii au constatat că, într-adevăr, fluxul sangvin a crescut în piciorul antrenat, iar o parte dintre celulele de grăsime au început să fie consumate mai mult decât la celălalt picior. Principala problemă a fost că diferenţele între piciorul antrenat şi cel relaxat erau atât de mici, încât nu au putut fi considerate relevante.
De altfel, un alt studiu care a vizat, de data aceasta, antrenarea diferită a braţelor timp de 12 săptămâni a obţinut rezultate mult mai pesimiste. Investigaţiile imagistice prin rezonanţă magnetică au arătat că niciunul dintre cei 104 participanţi nu a pierdut mai multă grăsime la nivelul braţului antrenat decât la cel neantrenat.
Corpul nu arde grăsimile după placul nostru
Grăsimea din adipocite (celulele de grăsime) există sub forma unor compuşi chimichi numiţi trigliceride. Iar muşchii nu pot folosi direct aceste substanţe pe post de combustibil pentru activităţile obişnuite, nici măcar pentru a face faţă efortului din timpul exerciţiilor fizice. Ar fi ca şi cum ai încerca să alimentezi un Jaguar cu petrol.
Aşadar, grăsimea trebuie să fie, mai întâi, descompusă în glicerol şi acizi graşi liberi, care intră apoi în fluxul sangvin pentru a conferi muş