Indonezia l-a convocat, vineri, pe ambasadorul Australiei, a carui misiune ar fi fost folosita de americani in cadrul unei vaste retele de spionaj international care a generat, de asemenea, nemultumirea Chinei, informeaza Mediafax. Sursa imagine: smh.com.eu
Ambasadorul australian Greg Moriarty a avut o scurta intalnire in cursul diminetii cu un oficial de rang inalt al Ministerului pentru Afaceri Externe la Jakarta. "A fost o reuniune buna", a declarat el presei, care il astepta la iesire.
Diplomatul era convocat dupa afirmatiile revistei germane Der Spiegel si ale cotidianului australian The Sydney Morning Herald (SMH), potrivit carora ambasadele australiene in Asia au fost folosite de serviciile de informatii americane pentru a intercepta date, in special pe Internet.
Acest sistem face parte dintr-o vasta retea internationala de spionaj dezvaluita de Edward Snowden, fost consultant al Agentiei de Securitate Nationala americana (NSA), si care genereaza o polemica intre Europa si Statele Unite.
Indonezia a protestat vehement, joi, calificand drept "total inacceptabila" posibila folosire, in calitate de baza de spionaj, a ambasadei Australiei, "o tara vecina prietena".
Jakarta a protestat vehement miercuri, dupa alte informatii aparute in SMH si Der Spiegel, care vorbeau despre un sistem de spionaj instalat in cadrul ambasadei americane in Indonezia.
Potrivit SMH si Der Spiegel, 90 de misiuni diplomatice americane ar fi adapostit echipamente de interceptare de date, intre care in China, Malaysia, Indonezia sau Thailanda.
Beijingul si-a exprimat "ingrijorarile grave"
"Cerem Statelor Unite clarificari si explicatii", a declarat Hua Chunying, purtatoare de cuvant a Ministerului chinez de Externe.
"Cerem ca misiunile diplomatice prietene si personalul lor in China sa urmeze la litera tratatele internationale ... si sa nu p