Oferta de acţiuni Romgaz (SNG), cea mai mare din istoria României, a fost închisă cu succes, micii investitori trimiţând atât de multe ordine de cumpărare, încât nici nu ar mai fost nevoie de subscrierile investitorilor străini. În ciuda acestui fapt, investitorii de retail locali vor primi, cel mai probabil, cel mult un sfert din acţiunile scoase la vânzare, situaţie care i-a înfuriat atât pe aceştia, cât şi pe brokeri.
Spre finalul zilei de joi, în sistemul bursei se înregistraseră pe tranşa mică a IPO-ului Romgaz ordine pentru 123,9 milioane de acţiuni a căror valoare era de 3,96 miliarde lei (aproape 900 milioane euro).
Oferta a fost vândută atât pe Bursa de la Bucureşti (BVB), cât şi pe Bursa din Londra, unde investitorii străini puteau alege să achiziţioneze acţiuni Romgaz prin intermediul unor certificate globale de depozit (GDR).
„Consiliul BVB şi Ludwig Sobolewski (n.red. directorul Bursei) a insistat în toate întâlnirile cu Oficiul Privatizărilor şi intermediarii ofertei ca IPO-ul se putea face doar în România, dar se pare că interesele din jurul Goldman sunt mai importante decât dezvoltarea pieţei de capital locale. Culmea a fost că la negocieri Ludwig Sobolewski a fost cel mai român dintre cei prezenţi. Am făcut un calcul şi în condiţiile în care o bună parte dintre acţiuni se vor tranzacţiona afară, prin GDR-uri, statul român va pierde 100 de milioane de euro anual din impozite şi taxe care ar fi fost aplicate asupra brokerilor şi tranzacţiilor din România”, a declarat Octavian Molnar, directorul casei de brokeraj IFB Finwest şi membru în Consiliul de Administraţie al Bursei.
Acesta consideră că statul ar putea să vândă orice companie românească exclusiv prin intermediul Bursei de la Bucureşti, lipsa de bani a investitorilor fiind o falsă problemă.
Citeşte pe wall-street.ro mai multe despr