Știai că pentru a feri dulceața de formarea mucegaiului, ungi dulceața rece din borcane cu o pană de gâscă înmuiată în țuică?
• Înainte să acoperi borcanul cu dulceață înmoi celofanul în țuică sau rom.
• Dulceața pusă în borcane cu filet o vei așeza pe rafturi în cămară cu gura în jos, evitând astfel formarea mucegaiului.
• Pâinea proaspătă o poți tăia ușor în felii subțiri fără să se fărâmițeze dacă încălzești cuțitul pe aragaz sau îl scufunzi pentru 1 minut sau 2 în apă clocotită.
• Dacă vrei ca blatul prăjit să se desprindă mai ușor de tavă, udă dosul tăvii de copt câteva minute cu apă rece.
• Dacă fierbi oul la foc iute, în apă clocotită, albușul va fi mai tare, iar gălbenușul mai moale, iar daca îl fierbi la foc mic, gălbenușul va fi mai tare, iar albușul mai moale.
• Albușurile le bați mai repede și spuma va fi mai consistentă dacă în castronul respectiv ai picurat o linguriță de zeamă de lămâie sau adaugi un praf de sare sau un pachețel de zahăr vanilat (la albușurile folosite pentru prăjituri).
• Dacă folosești ceapă calită la chiftele când ceapa are culoare arămie, adaugi o linguriță de apă caldă și o lași să fiarbă pâna când se evaporă aceasta. Ceapa nu se va mai simți în preparat și va avea un gust dulce.
• În preparatele dietetice, pentru cei care au probleme cu stomacul, nu se pune ceapă prăjita în mâncare și nu se folosesc condimente iuți.
• După ce ai tăiat din salam, suprafața bucății rămase nu își va schimba culoarea dacă o vei acoperi cu o felie de lămâie sau cu o folie de aluminiu.
• Înainte de a folosi usturoi într-un preparat, fierbe-l 3 minute în clocot. Va fi mai ușor de digerat.
• Înainte de a așeza pe gratar bucățile de ficat sau de rinichi de vită, ține-le o oră în lapte dulce, nefiert. Vor căpăta mai multă savoare.
• Ca să degresezi o supă grasă, cât mai fierbinte strecoar-o p