Astronomii s-au pus pe calculat când mai prinde omenirea moartea unei stele masive şi au venit cu un răspuns. În câteva zeci de ani, se va produce în Calea Lactee un asemenea fenomen.
Astronomii de la Universitatea din Ohio, SUA, au calculat şansele producerii unei supernove în galaxia noastră. Conform acestora, un asemenea fenomen se va produce în următorii 50 de ani. Ultima observată în Calea Lactee s-a produs în 1604, scrie „Ştiinţă&Tehnică“. Cea de acum 400 de ani este faimoasa supernovă Kepler.
Supernova este un spectacol ceresc grandios, care marchează moartea unei stele masive, cu masa cuprinsă între opt şi 40 de mase solare, în momentul în care şi-a epuizat combustibilul din nucleu. În faza iniţială, strălucirea unei supernove poate fi mai mare decât cea a unei întregi galaxii.
Din nefericire, cercetătorii de Universitatea din Ohio, deşi arată că este aproape sigur ca în următorii 50 de ani să asistăm la o supernovă în galaxia noastră, ei au calculat că există o probabilitate de numai 20-50% ca ea să poată fi vizibilă cu ochiul liber.
Mai multe informaţii despre ce ne aşteaptă în următorul secol sunt disponibile pe site-ul „Ştiinţă&Tehnică“.