In 2010, dupa ce a taiat salariile si a crescut TVA, Traian Basescu a marturisit ca il suna din cand in cand pe Videanu, ca sa vada care e consumul de curent electric. Cresterea ar fi fost cel mai bun indicator al iesirii din recesiune: a pornit productia, e nevoie de mai multa electricitate.
Din 2012, consumul de electricitate se tot duce in jos. Vanzarile de combustibil au scazut si ele, semn ca economia nu se misca. Cele 2-3 procente cu care e mai mare PIB-ul nu inseamna decat ca a plouat la timp. In 2014, chiar daca va fi la fel de buna vremea, agricultura nu mai are cum ajuta la cresterea PIB, fiindca se pleaca de la valoarea istorica din acest an. Daca vremea va fi rea, agricultura va trage PIB-ul in jos.
Romanii din strainatate si-au redus dramatic contributia la cresterea economica a tarii. Ori le-au murit parintii de batranete, ori i-au luat in Spania, sa le creasca acolo copii, ori le trimit aici pachete cu produse mai ieftine din strainatate. Cert este ca nu mai trimit bani in tara.
Fara cateva mari proiecte de investitii revine recesiunea, chiar daca ne rugam la Sf. Parascheva sa nu plece si alte mari companii, cum a facut-o Nokia. Mittal, din cate se aude, va construi o uzina in Franta, unde ii da statul subventii.
Scumpirea benzinei pentru finantarea de autostrazi, ar fi o solutie, daca guvernul are curajul s-o aplice la un nivel mai consistent decat 4 euro pentru un rezervor de benzina. De fapt, ar fi singura solutie. Petrom, Lukoil sau Rompetrol sunt cei mai buni agenti fiscali ai statului. Din alta parte, fiscul nu prea mai colecteaza, din cauza de evaziune, fraude, falimente in lant. Agricultura de subzistenta nu poate fi impozitata, dar trebuie finantate politia rurala, ambulanta si drumurile comunale. Bani de investitii nu au fost si nu vor fi.
De undeva, trebuie pornita reconstructia Romaniei, deci reindustrializar