Eugen Ionescu şi Pantelimon M. Vizirescu sunt doi dintre reprezentanţii condeiului cu care judeţul Olt se mândreşte. Este inutil să întrebi pe cineva dacă a auzit de numele lor. Vieţile lor au urmat trasee diferite, dar şi unul, şi celălalt au avut cel puţin un lucru în comun: dragostea faţă de ţară şi cea pentru scris.
La data de 13/26 noiembrie 2009 s-au împlinit 100 de ani de la venirea pe lume, într-o familie de funcţionari din oraşul Slatina - judeţul Olt, a celui care avea să fie calificat de către criticii literari din România şi din întreaga lume drept pionierul literaturii române, franceze şi universale a absurdului. Eugen Ionescu, cunoscut în afara ţării drept Eugene Ionesco - conform ortografiei franceze -, figurează în toate cărţile de specialitate din afară drept un scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului şi membru al Academiei Franceze.
S-a născut într-o familia înstărită, tatăl fiind un avocat priceput şi căutat. Mama lui avea origine franceză. Eugen Ionescu nu a avut însă parte de un trai uşor încă de mic. La vârsta de patru ani îşi însoţeşte familia în Franţa, unde va rămâne până în 1924. În copilărie, el şi sora sa au simţit pe pielea lor drama destrămării căminului: mama a pierdut custodia copiilor, iar tatăl i-a readus pe amândoi copiii în România în 1916. În noua lor familie cei mici au fost supuşi la unele abuzuri fizice şi verbale, iar această traumă a marcat profund destinul artistic al scriitorului. După ce mama sa a pierdut procesul de încredinţare a minorilor, copilul Ionescu şi-a continuat educaţia în România, urmând liceul la Colegiul Naţional “Sfântul Sava” din Bucureşti, examenul de bacalaureat susţinându-l la Colegiul Naţional “Carol I” din Craiova. Se înscrie apoi la Facultatea de Litere din Bucureşti, obţinând licenţa pentru limba franceză.
Activitatea literară şi publici