Un studiu recent efectuat de Institutul Aspen arată că şpaga din sănătate ajunge cel mai des la medicii chirurgi. În schimb, când vine vorba despre internarea în spital, recompensele merg către asistente şi infirmiere.
Concret, studiul arată că şpaga medie pentru un specialist chirurg trece de 600 de lei. Altor medici specialişti, pacienţii le acordă, în medie, o recompensă financiară de peste 200 de lei.
Pentru intervenţii chirurgicale mici, recompensa este sub 200 de lei, potrivit aceluiaşi studiu. Studiul mai arată că 40 la sută dintre pacienţi dau bani sau cadouri asistentelor medicale.
Mizeria din saloane, motiv de nemulţumire pentru pacienţi
Următorii pe lista bolnavilor se află infirmierele, medicii de obstetrică şi cei de medicină internă. Aproape o cincime dintre pacienţii internaţi în spital s-au declarat nemulţumiţi de ceea ce au găsit.
Cei mai mulţi bolnavi au fost internaţi în spitale publice. Mizeria din saloane şi personalul medical insuficient de prompt au fost cele mai multe motive de nemulţumire. Nici modul de comunicare cu asistentele nu i-a satisfăcut pe bolnavi. Studiul a fost făcut în perioada 22-29 octombrie pe un eşantion de 1.002 persoane, cu vârste între 18 şi 70 de ani.
14.000 de medici au plecat din România
Un număr de 14.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali au părăsit sistemul sanitar din anul 2007 până în prezent, a declarat, vineri, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.
Acesta a criticat faptul că un medic chirurg cu 25 de ani vechime, doctor în ştiinţe medicale, are un salariu de 3.200 de lei, mai mic faţă de cel al unui stagiar la ANI care primeşte un salariu de 3.900 lei.
Potrivit reprezentantului CMR, după grila de salarizare a guvernului Boc, un medic chirurg, doctor în ştiinţe medicale are un salari