Ziua Morţilor sau Luminaţia este un obicei care se practică pe 1 noiembrie în Transilvania, Banat şi Maramureş şi constă în îngrijirea mormintelor celor dragi care au murit. Etnologii spun că, la origini, este o sărbătoare de rit catolic, Ziua tuturor sfinţilor, care se ţine încă din secolul al VII-lea, însă de câţiva ani au preluat-o ortodocşii şi neoprotestanţii. Sunt însă sate în Ardeal unde ea nu se ţine.
Pe 1 noiembrie, credincioşii din Maramureş, Transilvania şi Banat obişnuiesc să meargă la mormintele celor dragi, să le cureţe de buruieni, să le pună flori şi să aprindă lumânări rostind rugăciuni pentru sufletele celor plecaţi.
În popor, noiembrie este considerată luna lui Brumar când se întâlnesc tradiţiile păgâne cu cele creştine.
Sărbătoare citadină
Etnologii spun că Ziua Morţilor ori Luminaţia este o sărbătoare care implică întreaga comunitate. „Este o sărbătoare urbană, de origine catolică, căci pe 1 noiembrie credincioşii catolici sărbătoresc Ziua Tuturor Sfinţilor. De Luminaţie se închid instituţii, toţi sunt preocupaţi să meargă la morminte, să le îngrijească. E o sărbătoare care implică toţi membrii unei comunităţi“, afirmă Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Acesta mai spune că obiceiul a fost preluat şi de ortodocşi şi neoprotestanţi, însă nu peste tot. „Sunt sate din Tranilvania care nici până în ziua de azi nu ţin Ziua Morţilor pe 1 noiembrie“, adaugă Sălăgean.
Românii au un accentuat cult al morţilor
La cererea familiilor, preoţii ortodocşi vin la cimitir şi fac slujbe de pomenire pentru sufletele celor plecaţi pe lumea cealaltă. „Pe 1 noiembrie, credincioşii îngrijesc mormintele, iar preoţii catolici oficiază slujbe, iar pe 2 şi 3 noiembrie preţii ortodocşi şi greco-catolici sunt cei care oficiază slujbe de pomenire a morţilor“, explică Janeta Ciocan, etnolog din Maramureş. @