Alegerile municipale de duminică, 3 noiembrie, din Kosovo, convocate în virtutea acordului de la Bruxelles vizând normalizarea relaţiilor dintre Belgrad şi Priștina, încheiat în aprilie sub egida Uniunii Europene, au ca principală miză participarea sârbilor din nordul teritoriului, în condiţiile în care aceştia nu recunosc autorităţile kosovare. Sursa: Reuters
Pentru premierul kosovar Hashim Thaçi, scrutinul va fi un test asupra deciziei sale de a negocia cu Belgradul acest acord, vehement criticat de către opoziţia naţionalistă de la Priștina, opusă oricărui dialog cu Serbia atâta timp cât autorităţile sârbe refuză să recunoască independenţa Kosovo, proclamată unilateral în anul 2008.
Pe parcursul campaniei electorale, Belgradul a cerut celor aproximativ 40.000 de sârbi care trăiesc în nordul Kosovo - regiune unde aceştia sunt majoritari şi unde Priștina nu exercită practic nici un control - să participe la votul din 3 noiembrie.
Serbia, ţară care speră să deschidă în curând negocierile de aderare la Uniunea Europeană, încurajează, pentru prima dată, participarea lor la alegerile organizate de Priștina, întrucât o bună derulare a votului constituie o condiţie pe care Belgradul trebuie să o îndeplinească, pentru a putea continua procesul de apropiere cu UE, scrie AFP, citată de Agerpres.
Sârbii care trăiesc în enclavele din sudul Kosovo - aproximativ 80.000, majoritatea populaţiei fiind formată aici din albanezi - au luat parte la scrutinele precedente organizate de autorităţile de la Priștina şi se aşteaptă ca ei să se prezinte la urne şi la alegerile din 3 noiembrie.
„Participând la alegerile organizate de Pristina, sârbii din nord vor recunoaşte astfel existenţa instituţiilor (kosovare). Aceasta reprezintă principala lor dilemă (...), pentru că nu ştiu ce viaţă vor duce sub instituţiile de la Priștina”,