Indonezia l-a convocat, vineri, pe ambasadorul Australiei, a cărui misiune ar fi fost folosită de americani în cadrul unei vaste reţele de spionaj internaţional care a generat, de asemenea, nemulţumirea Chinei, relatează AFP.
Ambasadorul australian Greg Moriarty a avut o scurtă întâlnire în cursul dimineţii cu un oficial de rang înalt al Ministerului pentru Afaceri Externe la Jakarta. "A fost o reuniune bună", a declarat el presei, care îl aştepta la ieşire.
Diplomatul era convocat după informaţii apărute în publicaţia germană „Der Spiegel“ şi în cotidianul australian „The Sydney Morning Herald“ (SMH), potrivit cărora ambasadele australiene în Asia au fost folosite de serviciile de informaţii americane pentru a intercepta date, în special pe Internet.
Acest sistem face parte dintr-o vastă reţea internaţională de spionaj dezvăluită de Edward Snowden, fost consultant al Agenţiei de Securitate Naţională americană (NSA), şi care generează o polemică între Europa şi Statele Unite.
Indonezia a protestat vehement, joi, calificând drept "total inacceptabilă" posibila folosire, în calitate de bază de spionaj, a ambasadei Australiei, "o ţară vecină prietenă".
Jakarta a protestat vehement miercuri, după alte informaţii apărute în SMH şi Der Spiegel, care vorbeau despre un sistem de spionaj instalat în cadrul ambasadei americane în Indonezia.
Potrivit SMH şi Der Spiegel, 90 de misiuni diplomatice americane ar fi adăpostit echipamente de interceptare de date, între care în China, Malaysia, Indonezia sau Thailanda.
Beijingul şi-a exprimat "îngrijorările grave"
"Cerem Statelor Unite clarificări şi explicaţii", a declarat Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.
"Cerem ca misiunile diplomatice prietene şi personalul lor în China să urmeze la liter