Aceasta este concluzia unui studiu al Băncii Mondiale. Birocaţia şi responsabilitatea limitată a autorităţilor sunt doar două dintre problemele programului. Recomandarea pentru perioada următoare vizează un sprijin mai mare acordat beneficiarilor proiectelor europene.
O delegaţie a Băncii Mondiale s-a aflat, joi, la Piatra Neamţ pentru a prezenta rezultatele studiilor cu privire la analiza implementării Programului Operaţional Regional (POR) 2007 – 2013. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul ADR Nord-Est şi a reunit aproximativ 80 de participanţi, reprezentanţi ai beneficiarilor de finanţare prin REGIO şi ai Organismului Intermediar Nord-Est. Studiile au fost efectuate de Banca Mondială pe parcursul anului 2013 şi vizează sprijinul acordat beneficiarilor POR pe întreg parcursul ciclului de proiect, colaborarea şi comunicarea dintre Autoritatea de Management şi organismele intermediare POR, scenarii posibile care vizează noile modele de selecţie a proiectelor supuse finanţării POR în perioada 2014 – 2020, soluţii de creştere a competitivităţii oraşelor din România şi identificarea metodelor pentru sporirea eficacităţii şi eficienţei polilor de creştere în următoarea perioadă de programare.
“În Regiunea Nord-Est, una din cele mai slab dezvoltate din România, gradul de absorbţie pe Programul Operaţional Regional este cel mai ridicat, iar sistemul de lucru este cel mai performant. Asta trebuie folosit ca exemplu pentru următoarea perioadă de programare şi se subsumează unui principiu pe care noi îl promovăm peste tot unde mergem: «Nu strica ceea ce merge bine»!”, a afirmat Marcel Ionescu Heroiu, specialist senior Dezvoltare Socială, Banca Mondială.
Principalele obstacole identificate în asigurarea unui grad de absorbţie şi mai mare sunt slaba pregătire a beneficiarilor pentru sistemul de lucru cu instrumente structurale, suprareglementarea, lipsa