Foarte multi romani prefera sa se conecteze la retelele Wi-Fi oferite de cafenele, magazine sau cluburi, atunci cand ies in oras, sau chiar la cea a vecinului, cand sunt acasa. Desi unele dintre aceste puncte de acces ofera Internet gratuit, avand in vedere ca nu sunt protejate de parola, ele devin foarte vulnerabile la atacurile hackerilor.
Cea mai buna metoda de a furniza acoperire la Internet pentru suprafete mari, fara a avea zeci de cabluri intinse peste tot si fara a opera schimbari structurale in cladire, o reprezinta comunicatiile radio.
Vor exista insa mereu provocari legate de securitate, intrucat informatia circula liber sub forma undelor radio si este accesibila oricui in raza acoperita, desi adesea datele sunt criptate.
Cum recunoastem o retea securizata
Liviu Arsene, security researcher la Bitdefender, arata ca un prim indiciu evident pentru a recunoaste o retea securizata este faptul ca utilizatorului i se cere sa introduca o parola.
"Asta inseamna ca reteaua nu are un caracter public si ca doar un numar limitat de utilizatori (cei care cunosc parola sau au certificatele de acces) se pot conecta la ea", a precizat specialistul, pentru Ziare.com.
Ce nu trebuie sa faca un utilizator cand este conectat la o retea Wi-Fi publica (care nu cere date de autentificare)?
Este recomandat ca atunci cand un utilizator se conecteaza la o retea publica sa nu efectueze tranzactii bancare sau sa acceseze adresa de email sau conturile retelelor de socializare.
"Chiar si atunci cand foloseste mailul este recomandat sa evite transferul de documente confidentiale sau personale", mai sustine specialistul.
Care sunt cele mai mari amenintari atunci cand un utilizator foloseste o retea Wi-Fi nesecurizata
De regula, retelele Wi-Fi publice nu necesita credentiale de autentificar