Autoritatile indiene le va interzice functionarilor publici sa foloseasca
serviciile de e-mail americane Gmail, Yahoo si Hotmail, pentru ca autoritatile de la New Delhi au anumite suspiciuni dupa dezvaluirea, la jumatatea lunii iunie, ca aceste servicii de Internet nu au secrete pentru spionajul american reprezentat de Agentia de Securitate Nationala a SUA (NSA).
Inca de atunci, Ministerul Tehnologiilor si Informatiei din India a primit sarcina de a redacta o noua politica, care se afla acum in faza finala dupa ce a primit sprijinul altor institutii.
Potrivit declaratiilor responsabilului acestui departament, in decembrie peste jumatate de milion de functionari publici indieni vor primi o notificare pe aceasta tema. In schimbul renuntarii la serviciile de Gmail, Yahoo si Hotmail, guvernul indian le va pune la dispozitie tuturor angajatilor publici mailul oficial "nic.in", in cadrul unei operatiuni ale carei costuri sunt estimate la 15 milioane de euro, relateaza La Vanguardia.
India vrea sa introduca, totodata, reforme legale pentru a-i obliga pe toti furnizorii de e-mail ca mesajele schimbate de userii indieni sa fie inmagazinate in servere indiene.
India este o putere informatica, iar operatiunile NSA nu surprins-o complet nepregatita. In februarie 2009, New Delhi a interzis deja diplomatilor sai folosirea tuturor serviciilor de mail americane, alaturi de Facebook.
La momentul respectiv, s-a invocat motivul de a se apara de virusurile care pot patrunde in fisierele cu informatii secrete. In prezent, toata lumea a aflat ca virusul se numeste NSA. In orice caz, octogenarul premier indian Manmohan Singh a declarat ca nu are nicio problema legata de faptul ca se afla printre cei 35 de lideri internationali spionati de NSA, avand in vedere ca nu are telefon mobil si nici adresa de e-mail.
Pe de