Reglementare
Art. 333 Noul Cod Civil (NCC):"Clauza de preciput (1) Prin conventie matrimoniala se poate stipula ca sotul supravietuitor sa preia fara plata inainte de partajul mostenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune, detinute in devalmasie sau in coproprietate. Clauza de preciput poate fi stipulata in beneficiul fiecaruia dintre soti sau numai in favoarea unuia dintre ei.
(2) Clauza de preciput nu este supusa raportului donatiilor, ci numai reductiunii, in conditiile art. 1096 alin (1) si (2).
(3) Clauza de preciput nu aduce nicio atingere dreptului creditorilor comuni de a urmari, chiar inainte de incetarea comunitatii, bunurile ce fac obiectul clauzei.
(4) Clauza de preciput devine caduca atunci cand comunitatea inceteaza in timpul vietii sotilor, cand sotul beneficiar a decedat inaintea sotului dispunator ori cand acestia au decedat in acelasi timp sau cand bunurile care au facut obiectul ei au fost vandute la cererea creditorilor comuni.
(5) Executarea clauzei de preciput se face in natura sau, daca acest lucru nu este posibil, prin echivalent."
Prezentare
Aspecte desprinse din alineatul (1)
Institutia juridica a "clauzei de preciput" reglementata in art. 333 din NCC este preluata din dreptul francez, unde, aceasta este reglementata ca fiind posibilitatea sotilor de a conveni, prin contractul de casatorie, ca sotul supravietuitor va putea prelua din bunurile comune, inaintea oricarui partaj, fie o anumita suma de bani, fie anumite bunuri in natura, fie o cantitate determinata dintr-un anumit fel de bunuri.
Avandu-si sediul materiei in capitolul care reglementeaza "Alegerea regimului matrimonial", clauza de preciput este o conventie intre soti sau intre viitorii soti, prin care sotul supravietuitor va prelua cu titlu gratuit, inainte de partajul mosteni