1. Japonia. Japonezii sunt printre cei mai sănătoşi oameni din lume, iar asta pentru că mănâncă foarte multe fructe de mare, peşte şi legume. Dincolo de asta, există ceva cu adevărat special ce ar trebui să ne inspire: felul lor de a-şi decora farfuriile. Japonezii pun mare preţ pe cum arată mâncarea, de aici şi mesele bento – mesele la pachet, aranjate frumos într-o cutie de mâncare, decorată cât mai plăcut pentru ochi. Doar dacă priveşti imaginile îţi dai seama că bento e o operă de artă făcută din mâncare. Fiecare produs este atent porţionat, decorat, modelat şi aranjat.
2. China. Chinezii mănâncă cu beţişoarele, adică mult mai încet decât noi. Iar mâncatul lent te ajută pe mai multe planuri: să mămânci mai puţin, să fii mai atent la ce pui în farfurie, să previi boli precum obezitatea şi afecţiunile cardiologice.
3. Franţa. Ştii deja: franţuzoaicele nu se îngraşă. Care e secretul lor? Că mănâncă câte puţin din toate. Nu-şi refuză nimic, dar în acelaşi timp nu exagerează cu nimic. Deşi sunt nişte gurmanzi convinşi, pasiunea lor pentru mâncare îi ajută să fie foarte atenţi la ce pun în gură. Iar echilibrul din farfurie se vede şi în statistici: Franţa stăa foarte bine la capitolul obezitate şi boli cardiovasculare. Inspiră-te din pasiunea lor pentru bunul gust şi începe să iubeşti mâncarea.
4. India. Bucătăria indiană este un răsfăţ al simţurilor. Condimentele lor aduc savoare, culoare şi numeroase beneficii pentru sănătate. Turmericul, ghimbirul, ardeiul roşu sunt nişte aliaţi excelenţi împotriva cancerului şi a bolilor cardiovasculare, iar lista de condimente poate continua. Inspiră-te din alimentaţia indienilor şi transformă-ţi mâncărurile.
5. Italia. Deşi pastele şi pizza nu sunt cele mai bune pentru siluetă, italienii sunt un exemplu de urmat. Pentru ei, mesele sunt adevărate ritualuri – toată lumea se aşează la masă, mănâncă înce