Ministerul Transprturilor anunța ieri scumpirea cu 25-33% a călătoriilor cu metroul. Decizia a fost luată la nici o lună după ce sindicaliștii de la Metrorex amenințau cu greva generală.
După ce au renunțat la grevă, sindicaliștii au obținut de la ministerul Transporturilor majorarea substanțială a tarifelor pentru călătoriile cu metroul, însă Metrorex sugerează că această scumpire a fost impusă de FMI și că în țara noastră prețurile de la metrou sunt cele mai mici.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, ”prin comparație cu alte administrații de metrou prețul actual la călătoria cu metroul din Bucuresti este de circa 45 euro cenți față de alte administrații de metrou în care prețul cel mai scazut la călătoria cu metroul este peste 1 euro / călătorie (exemplu: Budapesta – 1 euro, Roma – 1 euro, Paris - 1,7 euro, Viena - 2 euro, Madrid – 2 euro, Berlin – 2,10 euro, Amsterdam - 2,7 euro, Londra - 5 euro, Sofia – 0,51 euro)”.
După majorare, o cartelă cu două călătorii va vosta 5 lei, cea cu 10 călătorii 20 de lei, iar un abonament lunar cu 62 de călătorii va ajunge la 65 de lei.
Un abonament nenonimal cu număr nelimitat de călătorii, valabil o săptămână, va creşte de la 20 lei la 25 lei, iar cel al unui abonament lunar cu număr nelimitat de călătorii ajunge la 75 lei. Iar un abonament de o zi va fi 8 lei.
Cât câștigă un angajat Metrorex
Angajații Metrorex au venituri lunare peste medie. Potrivit bugetului de venituri și cheltuieli al Metrorex S.A. câștigul mediu lunar per salariat este de peste 3.000 lei pe lună. Spre comparație, salariul mediu la nivel național este de aproximativ 1.500 de lei.
Un contabil șef de secție de la metrou încasează 53.000 de lei pe an, pe când un șef de atelier are 48.000 de lei pe an. Adjunctul unui șef de depou încasează anual 58.000 de lei. Un șef de dispecer primește aproximativ 55.000