În cadrul Palatului Copiilor Tulcea, instituţie înfiinţată sub o altă denumire în anul 1952, funcţionează 19 cercuri educaţionale, pe listă fiind înscrise Cercul de Muzică Folk, Cercul de Şah şi Jocuri logice, cel de Etnologie şi Folclor, Cercul de Astronomie sau cel de Electronică, Cercul de Informatică, Cercul de Teatru sau cel de Judo. La ora actuală, merg la cercurile Palatului Copiilor peste 2500 de copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani, iar cel mai mare cerc are în componenţa sa circa 150 de elevi, repartizaţi pe diferite grupe. Practic, la Palat merg copii care au anumite pasiuni şi vor să le dezvolte.
„Cei mai mulți copii merg către cercurile de dans care au succes pentru că cei mici de obicei sunt pasionați de dans și vor să învețe. Înainte de Revoluție mergeau foarte bine cercurile tehnico-aplicative, cum ar fi de navo-modele, fizică și așa mai departe însă acum se pare că nu mai prezintă interes. Cei mai mulți când vin la cercul de chitară vor să învețe foarte repede și a doua zi să cânte. Adolescenții se visează rokeri, se visează mari chitariști, însă aici este ca atunci când construiești o casă, trebuie să începi de la temelie, apoi zidurile, apoi acoperișul și așa mai departe. Deci nu este deloc ușor”, a povestit directorul Palatului Copiilor, Emil Tărcatu.
Cursuri gratuite de chitară şi voce
Cercul de Muzică Folk al Palatului Copiilor este condus de profesorul Emil Tărcatu şi acum snt înscrişi 65 de elevi care învaţă să cânte la chitară dar şi vocal.
„Muzica folk se referă la aceste două segmente, chitara acompaniază iar cu vocea transmiți mesajul piesei respective. În primul rând, pentru a veni la acest cerc copiii trebuie să își dorească şi să fie pasionaţi de muzică sau de un instrument. Cei care vin împinşi de părinţi sunt dezinteresați de ceea ce noi îi învățăm și își pierd vremea pe aici. Pasiunea pentru muzica