Câteva zeci de cadre medico-sanitare din judeţ, membre ale Coaliţiei profesioniştilor din sănătate, vor participa la marşul organizat mâine la Bucureşti. Acţiunea este o continuare a protestelor demarate de salariaţii din sistemul sanitar luna trecută, când au avut loc pichetări la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Finanţe Publice. Marşul de mâine este unul al tăcerii, simbol al „înmormântării” sistemului sanitar şi va avea loc începând cu ora 10.30, pe traseul Guvernul României-Palatul Parlamentului.
Circa 2.000 de cadre medico-sanitare din toată ţara sunt aşteptate la această acţiune de protest. Liderul Uniunii Judeţene Sindicale Sanitas Suceava, Ana Ionescu, a informat ieri că aproximativ 50 de asistenţi medicali care fac parte din această structură vor lua parte la marş. Tot ieri, secretarul Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava, dr. Irina Badrajan, a anunţat că de pe plan local circa 20 de medici se vor afla mâine la Bucureşti. Celelalte organizaţii profesionale din Coaliţie nu au precizat ieri cu câţi membri vor participa la marşul tăcerii.
Protestele salariaţilor din Sănătate au început în septembrie, cu pichetări la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Finanţe Publice timp de zece zile, în perioada 17-27, şi au continuat din data de 14 octombrie, de când cadrele medico-sanitare au intrat în grevă japoneză şi au început să poarte la serviciu cocarde tricolore în semn de „solidaritate în privinţa revendicărilor”.
Marşul de mâine ar putea fi urmat de o grevă generală
După marşul de mâine, lucrătorii din sistemul de sănătate ar putea recurge la acţiuni mai dure, cum ar fi greva generală sau demisiile în bloc, dacă guvernanţii nu-şi vor respecta promisiunile.
Din Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate fac parte Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Dentişti, Colegiul Psihologilor, Colegiul Farmaciştilor, Or