Putine personaje au stranit mai multa spaima in randul oamenilor decat celebrul Dracula. Legendarul vampir, creat de scriitorul Bram Stoker pentru romanul sau din 1897, a inspirat numeroase filme de groaza, emisiuni TV si povesti cu vampiri.
Cu toate ca Dracula pare a fi o creatie unica, Stoker s-a inspirat de fapt dintr-un personaj real cu o sete si mai groteasca de sange: Vlad al III, Printul Valahiei, sau Vlad Tepes, cum este mai bine cunoscut in Romania, tara din care provine, scrie NBC News.
Vlad Tepes si-a castigat numele pentru modul sau preferat de a-si anihila dusmanii. S-a nascut in 1431, in Transilvania, o regiune muntoasa din Romania, scriu jurnalistii americanii. Tatal sau, Vlad al II-lea, era cunoscut sub numele de Vlad Dracul, dupa ce a intrat in Ordinul Dragonilor.
Situate intre Europa crestina si regiunile musulmane ale Imperiului Otoman, Transilvania si Valahia erau frecvent campuri pentru lupte sangeroase, in conditiile in care otomanii incercau sa intre in vestul Europei, iar cruciatii crestini incercau sa ii respinga pe invadatori.
CNN: Din secretele Transilvaniei. Cum a ajuns Vlad Tepes cel mai faimos vampir din istorie (Galerie foto)
Lui Vlad al II-lea si fiilor sai li s-a intins o cursa si au fost arestati, fiind tinuti in captivitate mai multi ani si torturati de catre otomani. Dupa ce a scapat din mainile acestora si dupa ce familia i-a fost omorata, Vlad Tepes s-a transformat intr-un ucigas fara mila.
El a luptat cu otomanii pentri a-si apara teritoriul, iar legenda spune ca l-a decapitat personal pe oponentul sau, Vladislav al II-lea, intr-o lupta unu la unu. De asemenea, conducatorul isi tragea dusmanii in teapa. Aceasta nu era ascutita, ci rotunda, pentru a nu le afecta organele, astfel incat sa sufere cat mai mult. Ei mureau dupa ore sau chiar zile de agonie, teapa p