Dacă în anii '90 şi începutul anilor 2000 majoritatea hackerilor dezvoltau programe dăunătoare ca un hobby sau pentru a fi faimoşi în comunitatea lor, acum, motivaţia pentru 99% dintre aceştia o reprezintă banii, a declarat, pentru gândul, Jeff Jones, Director în cadrul Trustworthy Computing Group, organizaţia care se ocupă cu securitatea în cadrul Microsoft.
Procentul activiştilor din spaţiul informatic, aşa numiţii hacktivişti, este foarte mic. Aceştia au însă vizibilitate datorită atacurilor asupra unor ţinte importante, precum guverne sau mari companii.
Jeff Jones a realizat un desen în care arată care este motivaţia din spatele atacurilor informatice. Se observă că 99% sunt interesaţi de bani.
Printre hackerii de astăzi care caută, însă, obţinerea de venituri din activitatea lor sunt şi multe personaje pozitive. Mulţi descoperă vulnerabilităţi importante în produsele oferite de companii precum Google, Facebook sau Microsoft şi câştigă din asta zeci şi sute de mii de dolari, potrivit lui Jones. Marile companii organizează frecvent evenimente (de genul hackathon) în care hackerii sunt încurajaţi să încerce să spargă diferite servicii, precum browserele de internet, platforme online sau sisteme de operare.
Mai devreme în acest an, Microsoft i-a plătit 100.000 de dolari unui expert în securitate, britanicul James Forshaw, care a găsit o modalitate de evitare a sistemelor de securitate din sistemul de operare Windows 8. Mai mult, la jumătatea acestui an, Google anunţa că a plătit deja 828.000 de dolari către mai mult de 250 de experţi în securitate care au descoperit vulnerabilităţi în produsele şi serviciile sale.
James Forshaw
Hackerii sunt foarte organizaţi astăzi
Există organizaţii de hackeri foarte disciplinate astăzi. Au oameni care se ocupă de managementul de produs, oamenii care programează ş.a., exa