De la 1 octombrie, Germania a devenit prima țară care emite certificate de naştere cu un al treilea sex. Concret, copiii născuți fără o identitate sexuală clară pot fi acum înregistrați fără o specificare a genului, iar părinții pot să lase necompletată rubrica referitoare la identitatea sexuală a copilului în certificatul de naștere.
Noua lege germană a intrat în vigoare la 1 noiembrie, pentru prima oară într-o ţară europeană, în baza unei decizii a Curţii Constituţionale. Aceasta stabilește că, atâta timp cât o persoană ”simte profund” că aparţine unui anumit sex, are dreptul de a alege modul în care se identifică legal.
Măsura este menită să atenueze presiunea exercitată asupra părinților, puși în situația de a decide de urgență intervenții chirurgicale controversate, pentru a atribui un sex nou-născutului, atunci când acesta prezintă o ambiguitate sexuală constitutivă.
”Este pentru prima dată când legea recunoaște că există oameni care nu sunt nici bărbat, nici femeie, sau de ambele sexe - oameni care nu se încadrează în categoriile legale tradiționale”, explică un profesor de drept de la Universitatea din Bremen.
Părinţilor li se va permite să lase necompletat certificatul de naştere acolo unde ar trebui să precizeze sexul copilului, dacă acesta se naşte cu caracteristici fizice neobişnuite, care fac imposibilă determinarea sexului.
Ajunşi la vârsta maturităţii, copiii respectivi vor putea decide cu ce sex se identifică. Astfel că în registrele stării civile din Germania și-a făcut apariția un nou termen – ”sex nedeterminat”.
În plus, pașapoartele germane în care se aplică ”M” pentru masculin sau ”F” pentru feminin vor conține în curând și ”X” în rubrica rezervată determinării sexuale a individului, a anunțat un purtător de cuvânt al ministerului de interne de la Berlin. Legea lasă în urmă multe neclarități
Noua le